sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Juan José Millás: El mundo

”El que ha tenido frío de pequeño, tendrá frío el resto de su vida, porque  el frío de la infancia no se va nunca.” (Kenellä on ollut kylmä lapsena, hänellä on kylmä lopun elämäänsä, koska lapsuuden kylmyys ei häviä koskaan.)
Miten espanjalainen kirjailija voi sanoa tuon ajatuksen, jota olen kantanut mukanani! Lapsuuteni hatarat vetoiset puutalot, kaivosta kannettu jäinen vesi, luihin asti ulottuva kylmyys. Kun sataa lunta, iskee kylmyys, joka ei lähde pois, vaikka sisällä on yli 20 astetta lämmintä. Ei auta, vaikka pukisi päälle lämpöisimmän villapuseron. Ei auta, koska kylmyys tulee sisältäpäin.

Millás aloittaa kirjan El mundo (maailma) kuvaamalla lapsuutensa Madridin talven kylmyyttä. Kirja on Millásin oma kasvukertomus: miksi hänestä tuli kirjailija. Lapsuus ja nykyaika lomittuvat tekstissä. Lapsuuden näennäisen pienet tapahtumat vaikuttavat nykyisyyteen ja antavat aiheita kokonaisiin kirjoihin. Millás viittaa aiempiin teoksiinsa, joita olen onneksi lukenut ja joiden aiheet näin syvenevät.

Kirjailija sanoo, että hän on koko uransa ajan pyrkinyt tämän maailman ”toiselle puolelle”. El mundo onkin täynnä eri tasoisia siirtymiä toiseen todellisuuteen. Kuolema on siirtymä. Samoin siirtymä unen ja valveen välillä sekä kuumeen aiheuttamat näyt (jopa kirjat, kuten Rikos ja rangaistus, voivat aiheuttaa kuumetta). Vasenkätisten todellisuuskin on toinen. Ensimmäisen kosketuksen toiseen maailmaan Millás sai lapsena, kun katsoi kotikatuaan kellarin ikkunan luomasta uudesta perspektiivistä. Lukiessani minulle tuli mieleen, että kirja muistuttaa Ingmar Bergmanin elokuvia.

On tietysti mahdotonta tietää, kuinka paljon tästä omaelämäkerrallisesta kirjasta on fiktiota ja kuinka paljon totta (miten sopivaa tähän kirjaan!). Netistä hakemalla selviää, että monet asiat pitävät paikkansa, kuten muutto Valenciasta Madridiin, monet sisarukset ja työ Iberiassa.

Millás sai El mundosta Espanjan rahallisesti suurimman kirjallisuuspalkinnon eli Planetan sekä Espanjan kulttuuriministeriön palkinnon Premio Nacional de Narrativa. On sääli, ettei tämän hienon kirjailijan teoksia ole käännetty suomeksi.

Juan José Millás: El mundo
Booket 2009, 233 s
Ilmestynyt ensimmäisen kerran 2007

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.