torstai 16. tammikuuta 2014

Antoine de Saint-Exupéry: Siipien sankarit. Yölento

Iki-ihanan Pikku prinssin kirjoittaja Antoine de Saint-Exupéry oli lentäjä ja hän kirjoitti lentämisestä nämä kaksi kirjaa, Siipien sankarit ja Yölento, jotka Tammi on julkaissut yhteisniteenä.

Siipien sankarit ei ole juonikertomus, vaan siinä on Saint-Exupéryn huomioita ihmisistä, maapallosta, erämaasta. Siipien sankareissa on paljon filosofointia työnteosta, velvollisuuksista ja elämän tarkoituksesta. Ihailemastaan lentäjätoverista Saint-Exupéry sanoo:
”Hän kuuluu niihin laajasydämisiin olentoihin, jotka mielellään antavat lehvistönsä varjon langeta laajalle alalle. Olla ihminen, se on: tuntea vastuuta. Se on syyllisyyden tuntoa onnettomuudesta, johon ei oikeastaan ole syypää. Se on ylpeyttä voitosta, jonka toverit ovat saavuttaneet. Se on: tuntea olevansa osallisena koko maailmanrakennuksessa oman kivensä siihen pantuaan.”
Yölento on lyhyempi ja tiiviimpi kuvaus huonosti päättyvästä öisestä postilennosta Etelä-Amerikassa. Kummassakaan kertomuksessa ei ole samaa lumoa kuin Pikku prinssissä, vaikka samoja aineksia toki on. Ajatus yksinäisistä tähdistä kiertoradallaan toistuu usein, ja vilahtaapa jossain kettukin.

Saint-Exupéry oli mukana lentoliikenteen alkuaikoina. Hän lensi postilentoja Pohjois-Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Koneista meni lennoilla rikki osia, niillä piti laskeutua milloin minnekin ja lentäjän piti yrittää korjata konetta. Aina sopivaa laskeutumispaikkaa ei ollut ja silloin koneesta ja lentäjästä ei enää koskaan kuultu. Pelastuminen oli joskus sattumasta kiinni. Siipien sankareissa Saint-Exupéry kertoo usean päivän harhailustaan Saharassa, ennen kuin osui beduiinien kulkureitille. Lukija voi vain ihailla lentäjien rohkeutta, vaikka kirjailija itse vähättelee sitä.

Antoine de Saint-Exupéry: Siipien sankarit. Yölento
Tammi, Keltainen pokkari, 4. painos 2009, 252 s
Siipien sankarit ilmestynyt ensimmäisen kerran suomeksi 1945 ja Yölento 1947
Suomentaneet Eino Ismala ja Anni Mannerkorpi
Ranskankieliset alkuteokset Terre des hommes 1939 ja Vol de nuit 1931

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi mukava kuulla, mitä mieltä olet.